Hoe ga jij mensen veilig en gastvrij ontvangen?

Door het corona virus is er veel veranderd. Afstand houden van anderen, elkaar geen hand meer geven, zo min mogelijk persoonlijk contact. Het is nodig, maar het komt de gastvrijheid niet ten goede. Gelukkig ontstaan er ook veel creatieve ideeën om tóch op een verantwoorde manier contact met elkaar te hebben. Ik ben heel benieuwd hoe het straks zal gaan wanneer de maatregelen worden versoepeld. Wordt het menselijke contact dan weer zoals het was of ontstaat er een nieuw tijdperk waarin we toch wat meer op onszelf zijn?

Vorige week ging er een filmpje rond op social media waarin Nicolette van Dam op het terras van haar Brasserie Van Dam oefent met het serveren van drankjes aan toekomstige gasten. Ze gooit van anderhalve meter afstand een kopje koffie, een glas water en een cola naar de tafel. Je begrijpt, dat wordt één grote chaos.

Maar hoe grappig dit filmpje ook is, het is natuurlijk wel iets om over na te denken. Hoe kan het wél? Er wordt nu steeds vaker gesproken over de ‘Anderhalve meter samenleving’. Het ziet er naar uit dat dit voorlopig in stand gehouden wordt. De premier roept ons op om na te denken over hoe we ons werk kunnen doen op anderhalve meter afstand van anderen. Dat zette mij aan het denken over de gastvrijheid binnen bedrijven. Een vak waarin je juist veel interactie met mensen hebt.

Hoe geef je bezoekers een hartelijk welkom als je geen hand meer mag geven of een kopje koffie kan aanreiken? Een dienblad op wieltjes, een pinapparaat op een stok?
En hoe communiceer je dit op een klantvriendelijke manier?

Ik kan me voorstellen dat je het lastig vindt, denken in mogelijkheden. Er zijn zoveel mitsen en maren. Regels waar je je aan moet houden, maar eventuele oplossingen moeten ook in de praktijk haalbaar zijn.

Als hospitality expert denk ik graag met je mee. Heb jij gastvrijheid hoog in het vaandel staan in jouw bedrijf en heb je behoefte aan advies op maat? Dan nodig ik je van harte uit voor een Gastvrij Adviesgesprek, waarin ik jouw persoonlijke situatie bekijk en je advies geef hoe je veilig én gastvrij mensen kan ontvangen.

Interesse in zo’n Gastvrij Adviesgesprek? Klik dan hier!

Gastvrije groet,
Judith