Ben je van plan om deze winter een dagje of weekend naar Zwolle te gaan? Of woon je in Zwolle en ben je op zoek naar een leuke activiteit in de kerstvakantie? Dan deel ik graag een aantal persoonlijke tips en gastvrije adresjes met je. Waar beleef ik oprechte gastvrijheid?

In het ‘Leukste straatje van Zwolle’
De Sassenstraat wordt ook wel ‘het leukste straatje van Zwolle’ genoemd en begint bij de middeleeuwse Sassenpoort. Deze poort kan je van binnen bekijken en beklimmen. In de Sassenstraat zitten veel kleine boetiekjes en speciale winkels. Ik kom graag bij de woon- en cadeauwinkel Jojo & Millows, met een aardige eigenaresse die je vertelt waar de producten vandaan komen en die je goed aan een origineel cadeau kan helpen. Voor koffie met iets lekkers kom ik graag bij Lots and more en Anne & Max (wat trouwens ook een fijn plekje is om te werken).

To see and to do (met mooi weer):

Zin in een unieke en actieve stadswandeling? Doe dan een Escape Tour, waar je binnen twee uur de uitgang van de stad moet zien te vinden door vragen te beantwoorden. Ik heb dit onlangs gedaan en vond het erg leuk. Zelfs als je al een tijdje in Zwolle woont, ontdek je nog nieuwe dingen! En als je het haalt binnen twee uur, word je beloond met een bittergarnituur in een café.
https://www.escapetours.nl/stad/zwolle

*Alternatief bij minder mooi weer:
Zwolle beschikt ook over een aantal leuke en uitdagende escape rooms.
https://www.thegreatescape.info/

Geen last van hoogtevrees? Dan kan je natuurlijk de kerktoren De Peperbus beklimmen, icoon van de Zwolse binnenstad.

Toe aan een pauze? Benieuwd waar ik graag ga eten & drinken?

Jantjes Lief
Bijzonderheden: deze kleine en knusse zaak zit verstopt in een steegje (Mandjestraat 4) naast de drukke winkelstraat en heeft een sympathieke eigenaresse. Je kan hier in huiselijke sfeer genieten van zelfgemaakte taarten en lunch. En als je niet kan kiezen, kan je een proeverijtje bestellen van verschillende gerechtjes.

Bij Hartje Zwolle
Bijzonderheden: hier kan je heel lekker en gezellig brunchen, high tea-en of borrelen met verschillende hapjes op een plank. De gerechtjes worden met oog voor detail gepresenteerd. Dit is ook een perfecte locatie om iets te eten en drinken voor aanvang of na afloop van een theatervoorstelling in Theater De Spiegel, dit ligt er tegenover. https://bijhartjezwolle.nl/

Engel Winkelcafé
Bijzonderheden: koffie drinken of lunchen tussen de mooie cadeau artikelen en met uitzicht op de Grote Markt. Met vriendelijke en gastvrij personeel (je krijgt bijvoorbeeld een karafje water bij de koffie). https://engelwinkelcafe.nl/

Wanna Waffle
Bijzonderheden: stijlvol interieur, veel knusse hoekjes, en ze serveren zowel zoete als hartige wafels. Het is weer eens iets anders dan een broodje! https://wannawaffle.nl/

Ingeburgerd
Bijzonderheden: ik ben een grote fan van de hamburgers van Ingeburgerd. Deze zaak zit op de Nieuwmarkt, een gezellig plein waar altijd iets te zien en te doen is. Het restaurant is knus ingericht, heeft vriendelijk personeel en heel lekker eten. Bonustip: neem de cheesecake als toetje! https://ingeburgerdzwolle.nl/

La Stalla
Bijzonderheden: dit oudste Italiaanse restaurant van Zwolle staat al jaren heel goed bekend en dat is niet voor niets: heerlijk authentiek Italiaans eten en gastvrij personeel zorgen ervoor dat het hier vaak vol zit. Zeker op vrijdag en zaterdag moet je van tevoren even reserveren. http://www.lastalla-zwolle.nl

We gaan weer verder…

To see and do (bij minder mooi weer):
Museum de Fundatie is zeker de moeite waard om te bezoeken. Er zijn wisselende collecties te zien, maar het uitzicht over de binnenstad vanuit de kenmerkende bol is ook zeker de moeite waard! Daarna drink je lekker een kopje koffie met gebak bij Villa Suikerberg, wat naast het museum zit. Bij mooi weer kan je daar ook fijn op het terras zitten. https://www.museumdefundatie.nl/

Boekhandel Waanders moet je ook écht gezien hebben! Een prachtige boekhandel met restaurant in een kerk. Ik kan hier uren rondstruinen.

Het Dominicanenklooster is ook mooi om te bekijken, vooral de galerij met glas in lood ramen. Tevens een mooie locatie voor een fotoshoot!

IJsbeeldenfestival
Wat ook erg leuk is, is het IJsbeeldenfestival in de IJsselhallen. De beste ijskunstenaars ter wereld werken hier al een paar maanden aan de mooiste ijssculpturen.  Reserveer van tevoren je kaarten en tijdstip online, dan voorkom je lange wachttijden. En kleed je lekker warm aan 😉
www.ijsbeelden.nl

Wil je even de rust en de natuur opzoeken?
Maak dan een wandeling door het Park Het Engelse Werk. Er zit een restaurant bij waar je na afloop lekker kan opwarmen met warme chocolademelk (of iets anders) met uitzicht op de IJssel. Op 27 december 2019 wordt er ’s avonds ook een lichtjeswandeling bij Het Engelse Werk georganiseerd.

Overnachten
Stijlvol overnachten doe je bij het Pillows hotel Zwolle, op loopafstand van het station en de binnenstad. Hun restaurant Coperto Restobar is ook erg goed! Wel wat luxer en prijziger maar dat is het zeker waard! https://www.pillowshotels.com/zwolle/nl/

Veel plezier in Zwolle! Mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik ze graag!

Gastvrije groet,
Judith