In sommige ruimtes voel je je direct welkom. En in andere helemaal niet. Waar komt dat door? Kleurgebruik, materialen, details? We vragen het aan Danique Koldenhof, interieur adviseur, styliste en eigenaresse van Met Danique. 

Danique, welke link zie jij tussen gastvrijheid en interieur?

Als je een ruimte binnen stapt waar je je meteen op je gemak voelt, dan wil je daar graag langer of vaker verblijven. In een sfeerloze, kale ruimte voel ik mij persoonlijk toch wat minder welkom. Maar als een ruimte mooi is ingericht met veel aandacht voor details, dan staat dat voor mij gelijk aan gastvrijheid. En dat is goud waard, zeker voor je business!

Als je gastvrijheid vertaalt naar jouw vak, het interieur en de inrichting van huizen en kantoren, welke materialen zorgen dan voor een gastvrij, warm welkom? Welke stoffen, details, accessoires?

Bij materialen denk ik direct aan natuurlijke materialen. Over het algemeen vinden wij het als mens fijn om verbonden te zijn met de natuur en met ‘echtheid’. Natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld hout, glaswerk en stoffen zoals katoen en linnen. Linnen straalt een natuurlijke luxe uit die een ruimte net dat beetje extra geeft. Ook bloemen en (levende ;)) planten stralen gezelligheid uit die de ruimte net wat meer sfeer geeft.

Maar ook met kleine details kan je een hele gastvrije indruk maken. Denk bij zakelijke ruimtes aan een mooie kapstok en parapluhouder bij binnenkomst. Ook vind ik het toilet  een hele goede graadmeter voor gastvrijheid! Liggen er bijvoorbeeld fijne gastendoekjes en staat er een prullenbakje? Wil je nét dat stapje extra doen; zet dan een flesje deodorant en een mooi kistje met dames verzorging en een lekker ruikende handcrème op de wastafel.

Hoe zorg jij ervoor dat een ruimte gezellig wordt? Wat mag er absoluut niet ontbreken?

Dit vind ik best een lastige vraag. Elke ruimte vraagt in mijn optiek namelijk iets anders… Met kleuren kan je een goede basis leggen voor een bepaalde sfeer. Wil je jouw ruimte een fijne rustige uitstraling geven? Kies dan voor zachte kleuren zoals pasteltinten aangevuld met natuurlijke materialen. Wil je juist een wat meer opvallende ruimte? Kies dan voor wat contrasterende kleuren. En kleur hoeft niet per se op een muur. Kies eens een fauteuil in een opvallende kleur of stijl je ruimte af met mooi gekleurde accessoires. Wil je wel kleur maar ook rust? Kies dan 2 á 3 kleurlijnen uit waarin je met verschillende tinten kan spelen. Bijvoorbeeld een mint groen, een vergrijsde groen en een bruingroen. Maar voor bijna elke ruimte geldt wel: een opgeruimde sfeer, planten, een mooie bos bloemen en brandende kaarsen doen het altijd goed!

Kan je een voorbeeld noemen van een locatie waar je enorm van onder de indruk was? En wat maakte die plek zo speciaal?

Wauw goede vraag! Ik kom op veel plekken waar ik van onder de indruk ben. Dat kan een koffietentje zijn waarin alles tot in details is uitgedacht; van de kleuren combinaties tot het lettertype dat gebruikt wordt op de koffiekopjes. Zelf ben ik gek op kleur en op gedurfde combinaties. Meestal zijn het lunchrooms en hotels van kleine ondernemers die mij aanspreken. Zoals Oerwoud in Den Bosch, het hele concept is in hun koffiebar goed neergezet. Van de enorme hoeveelheid planten tot het natuurlijke biologische eten. Top!

Welke trends zie jij momenteel voor de feestdagen? Heb jij een tip voor mensen hoe ze tijdens de feestdagen hun huis of kantoor extra sfeervol kunnen maken?

Uiteraard is en blijft een mooi versierde kerstboom voor veel mensen de echte winner! Maar momenteel zijn droogbloemen echt een trend, heel begrijpelijk ook want zo blijft je favoriete bos bloemen wel meer dan twee weken staan! Deze trend zien we bijvoorbeeld ook terug op de kersttafel! Houd de basis van je tafel rustig, kies voor een mooi kleed en verspreid verschillende glazen vaasjes gevuld met droogbloemen over de tafel. Kies voor hoge diner kaarsen in verschillende kleurtinten die terugkomen in je droogbloemen!

Kaarsen zorgen voor een knusse, huiselijke sfeer aan je ruimte, wat op een kantoor ook wel eens gezellig is! Ben je niet zo’n versierder wat betreft (kerst) accessoires? Met een glazen schaal met kerstkoekjes en een zacht muziekje op de achtergrond kom je helemaal in de juiste sferen!

Wie of wat inspireert jou? Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Oh zoveel! De natuur, koffietentjes, winkels, etalages, gebouwen, tv programma’s, tijdschriften en reizen. Vooral reizen inspireren mij altijd enorm! Misschien ook wel omdat bovengenoemde dan samen komt 😉 Een andere cultuur, gebouwen en kleuren in een andere stad en/of land kunnen mij zo inspireren. Net als mensen. Ik zou  dagen op Schiphol kunnen zitten en alleen maar ‘mensen kijken’.  En een keer van werkplek wisselen als je even inspiratieloos bent kan ik iedereen aanraden. Een andere omgeving doet wonderen voor je productiviteit!

Maar ik haal ook een heleboel inspiratie van Pinterest af hoor, lekker makkelijk achter de laptop 😉

Bedankt voor het kijkje in jouw keuken Danique! Bij welk bedrijf zou jij zelf nog eens binnen willen kijken en waarom?

Super leuk om mee te mogen doen! Oh ik zou stiekem bij zoveel bedrijven een kijkje willen nemen. Bij ontwerpers, meubelmakers en andere creatieve ondernemers. Maar het allerliefste zou ik een keer bij Charlotte van het Wout in haar bedrijf meekijken, ik vind haar echt een geweldig inspirerend ondernemer.

Voor meer interieurinspiratie:
Volg Danique haar blog op www.metdanique.nl  of op Instagram of Facebook (@metdanique)!

Gastvrije groet,
Judith