Voor veel mensen breekt binnenkort de vakantietijd weer aan. Tijd om je out-of-office bericht in te stellen. Besteed daar even aandacht aan. Kijk eens kritisch naar de toon van dit bericht. Ik ontvang regelmatig berichten als: ‘Van 8-21 juli ben ik met vakantie. Je mail wordt in de tussentijd niet gelezen of doorgestuurd.’ Punt.

Ai… gemiste kans!

Tip 1: Het kan ook anders, bijvoorbeeld zo:

 ‘Wat leuk dat je mailt! Ik ben momenteel van mijn vakantie aan het genieten, maar mijn collega’s * helpen je graag verder. Bel of mail ze gerust!’ (voeg hun contactgegevens toe). ‘Vanaf 22 juli ben ik weer bereikbaar en sta ik je graag te woord!’

*Mocht je geen collega’s hebben dan kan je aangeven dat je tijdelijk minder goed bereikbaar bent en dat een reactie iets langer op zich laat wachten dan normaal.

Tip 2: Als je het nog iets persoonlijker wilt maken, kan je ook vertellen waar je naartoe gaat of wat je graag doet in je vakantie. Bijvoorbeeld: ik ben 8-15 juli hoge bergen aan het beklimmen. Dan krijgen mensen een kijkje in jouw privéleven, wat weer goed is voor je personal branding. Wanneer je terug bent van vakantie, kunnen mensen daar een gesprek over beginnen. “Hey wat leuk, ik zag dat jij ook van berg beklimmen houdt!” Bovendien begrijpen ze dan nog beter dat je echt even een paar weken offline bent 😉

Tip 3: Je kan ook iets werkgerelateerds in je out-of-office bericht verwerken. Waar houd jij je dagelijks mee bezig en hoe laat je dat terugkomen? Mijn out of office bericht luidt bijvoorbeeld als volgt:

‘Wat leuk dat je mailt! Momenteel ben ik van andermans gastvrijheid aan het genieten en doe ik nieuwe inspiratie op voor mijn gastvrijheidstrainingen! Hierdoor kan mijn reactie iets langer op zich laten wachten dan normaal. Vanaf donderdag 1 augustus ben ik weer goed bereikbaar en zal ik je mail beantwoorden!’

Genoeg inspiratie voor jouw out-of-office bericht? 😉
Fijne vakantie!

Gastvrije groet,
Judith