Via Facebook kwam ik in contact met Marlies van der Hilst, eigenaar van ‘De Kleine Gast’ het kinderkeurmerk voor gastvrijheid. We bleken dezelfde passie voor gastvrijheid te delen. Na een inspirerende kennismaking leek het mij leuk om haar te interviewen voor mijn gastblog ‘Een kijkje in de keuken van…’ 

Marlies, hoe kwam jij op het idee om een kinderkeurmerk voor gastvrijheid op te richten?

Toen ik voor het eerst moeder werd viel het mij op hoe lastig het kan zijn om ontspannen buiten de deur te eten of een drankje te doen. Als echte Bourgondiërs kenden wij de stad als onze broekzak, totdat we met de kleine op pad gingen. Waar zouden ze een kinderstoel hebben en waar kunnen we onze zoon verschonen? Opeens voelden we ons toerist in eigen stad. Was hier niet een handige app voor?

Vanuit mijn toenmalige functie als docente Hospitality op het hbo, hield ik mij dagelijks bezig met gastvrijheidsvraagstukken. Ik besloot ons eigen vraagstuk op te lossen en richtte De Kleine Gast op, een kinderkeurmerk voor gastvrijheid inclusief gelijknamige app voor kindvriendelijke restaurants in Nederland.

Enerzijds willen we het maken van een uitstapje voor ouders vergemakkelijken. Anderzijds wil De Kleine Gast gastvrijheid voor deze doelgroep onder de aandacht brengen en horecagelegenheden handvatten bieden hoe zij hier het beste uiting aan kunnen geven.

Waar hebben bezoekers met kinderen (over het algemeen) behoefte aan als zij een horeca gelegenheid bezoeken?

Bezoekers met kinderen zijn vaak op zoek naar nét wat andere faciliteiten dan de volwassen gast. Zo is een verschoonmogelijkheid, een kinderstoel, een kindermenu, een binnenspeelgelegenheid én/of een buitenspeelgelegenheid vaak geen overbodige luxe. In de app kunnen bezoekers met kinderen dan ook specifiek zoeken op een restaurant met deze faciliteiten. Naast een stukje gastgerichtheid in de facilitaire inrichting, maakt de personele benadering de gastvrijheidsbeleving compleet. Kinderen worden niet altijd als volwaardige gast ontvangen, ze gaan meestal niet snel het gesprek aan, zijn een stuk kleiner en betalen de rekening niet. Medewerkers richten zich daarom vaak direct tot de ouders en laten de kinderen daarbij soms een beetje links liggen. Een gemiste kans, want kinderen zijn snel enthousiast te maken en zullen papa/mama eerder vragen of ze weer eens naar “dat leuke restaurant” kunnen gaan. Als de kinderen tevreden zijn, dan zijn de ouders dat ook en wordt een bezoek sneller herhaald.

Wat levert dit keurmerk en de app hen op?

Met de app navigeren bezoekers met kinderen gemakkelijk naar een kindvriendelijk restaurant bij hen in de buurt, die voorziet in de juiste faciliteiten. De app biedt daarbij een helder overzicht op één centraal punt, zodat men niet veel hoeft uit te zoeken en gemakkelijk de deur uit kan. Bedrijven die daarnaast het keurmerk hebben ontvangen, geven daarmee aan dat ze een stukje kwaliteit bieden, voor zowel de facilitaire inrichting alsook in hun personele benadering.

Hoe komen bedrijven in aanmerking voor het keurmerk? Waar moeten ze volgens jou zoal aan voldoen om een kindvriendelijk restaurant te zijn?

Elk bedrijf kan het keurmerk aanvragen, mits er horecafaciliteiten worden geboden op de locatie en er in elk geval 2 van voorgenoemde kinderfaciliteiten aanwezig zijn. Voorafgaand aan elke keuring ontvangen bedrijven een zelfcheck waarmee ze zich voorbereiden op een goed resultaat. Een Mystery Guest bezoekt vervolgens het restaurant in kwestie en voert aan de hand van een uitvoerige checklist zijn/haar keuring uit. In deze checklist worden voorgenoemde faciliteiten onderzocht en wordt gekeken naar een aantal thema’s, waaronder hygiëne en kinderveiligheid, maar wordt ook het gastheerschap onder de loep genomen. Na afloop van de keuring ontvangt het bedrijf een uitgebreid keuringsrapport inclusief advies en wordt het keurmerk wel/niet toegekend.

Heb je een bepaalde missie, droom of doel wat je met De Kleine Gast wil bereiken?

Oprechte aandacht voor zowel de volwassen als de kleine gast én hun gezamenlijke omgeving. Dat is gastvrijheid. Dat is de missie van De Kleine Gast.

Wie of wat inspireert jou?

Op dagelijkse basis zijn dat vooral mijn eigen kleine gasten, die mij steeds weer versteld doen staan van de manier waarop zij anderen zo makkelijk en zo gastvrij benaderen. De manier waarop een kind contact maakt laat zien dat er maar weinig voor nodig is om gastvrij te zijn. Als een kind daarnaast aandacht voor iets/iemand toont is dat altijd oprecht, hij/zij weet immers niet beter. Hier zouden wij als volwassenen nog iets van kunnen leren 😉

Bedankt voor het kijkje in jouw keuken Marlies!

Kijk voor meer informatie op www.dekleinegast.nl of neem contact op met Marlies via info@dekleinegast.nl 

Gastvrije groet,
Judith