Zelfs als ik niet als mystery guest op pad ga, staat mijn gastvrijheidsantenne aan en ligt de inspiratie soms voor het oprapen! Vorige week had ik een netwerkafspraak en ook in de horeca gaat er nog wel eens iets mis…

Bij binnenkomst worden we niet begroet. We zoeken zelf een plekje en na een paar minuten komt er iemand bij ons die vraagt:  ‘Koffie?’ Eh…. Welke andere mogelijkheden zijn er?

Tip: Geef de gast de keus (of een menukaart). Niet iedereen drinkt koffie. Ze had beter kunnen vragen: ‘Wat mag ik voor u inschenken?’

Mijn afspraak vraagt:  ‘Mag ik een cappucino met weinig melk?’

‘Hoe bedoelt u? Een cappuccino is juist met veel melk.’ De medewerkster kijkt ons niet-begrijpend aan.
‘Ja maar daar houd ik niet zo van, dus mag ik een klein beetje melk? ‘Eh.. oké’ … is de reactie van de medewerkster en ze loopt weg. Wat voor gevoel krijg je dan als gast? Juist, dat je een hele rare vraag hebt gesteld.

Tip: Ook al stelt iemand een ongebruikelijke vraag laat dan niet merken wat je ervan vindt. Het is toch een kleine moeite om wat minder melk op de cappucino te doen?

Na het opnemen van de koffie loopt ze direct weg. Gemiste kans, want wij willen graag iets lekkers bij de koffie. Er staat geen menukaart op tafel en de medewerkster biedt het ook niet aan.

Tip: Als je meer wilt verkopen dan alleen twee cappuccino, dan zou je bijvoorbeeld kunnen zeggen:  ‘Heeft u zin in iets lekkers bij de koffie? Ik heb vandaag bijvoorbeeld heerlijke verse appeltaart.’ Grote kans dat iemand ‘ja’ zegt!

Nu moeten wij er zelf om vragen. “Wat voor lekkers heb je bij de koffie?’

‘Dan moet u even in de vitrine gaan kijken’…
Verbaasd vraagt mijn afspraak: ‘Je weet niet uit te hoofd wat je hebt?’
‘Nee dat verschilt per dag’…

Tip: Zorg dat je weet welk gebak je die dag verkoopt en prijs het op een leuke originele manier aan. Mensen kunnen altijd nog ‘nee’ zeggen als ze  er geen zin in hebben, maar dan heb je het in ieder geval aangeboden.

Uiteindelijk smaakte de koffie (met gebak) prima, maar de gastvrijheid kon beter! Ik had ze mijn visitekaartje moeten geven 😉

Gastvrije groet,
Judith