Vroeger was het simpel: ’s ochtends deed je de winkeldeur open en de klanten kwamen binnen. Tegenwoordig moet je als winkelier meer moeite doen om klanten te trekken, zeker nu online retailers een grote invloed hebben. Winkelen is tegenwoordig vooral bedoeld als gezellig uitje. Mensen willen iets unieks beleven en ideeën opdoen. Ze willen geïnspireerd en geadviseerd worden. Hoe ga jij er als winkelier voor zorgen dat voorbijgangers geprikkeld worden om bij jouw winkel naar binnen te gaan? En hoe behoud jij de aandacht als ze eenmaal binnen zijn? In deze blog een aantal tips.

Binnen naar buiten brengen
Het gaat om verleiden. Geef mensen een voorproefje, maak ze nieuwsgierig. Ik vind een bloemenwinkel bijvoorbeeld erg verleidelijk. Er wordt een creatieve, uitnodigende sfeer geschept waardoor ik toch even blijf staan kijken en regelmatig naar binnen loop.

Een stoepbord met een grappige of pakkende tekst kan ook op een goede manier de aandacht trekken:

 

Etalage
Een mooie etalage met een sfeervolle setting is het uithangbord van je winkel. Zo zag ik in Sevilla een restaurant wat een mooie raamtekening had, ook zaten er bloemen langs de gevel die terug kwamen in het logo van de zaak. Dit paste bij het concept en viel echt positief op in het straatbeeld:

In Amsterdam zag ik de etalage van kinderkledingwinkel Beverly Beethoven, welke vooral de aandacht trok van kinderen. Bewegend beeld of een ronddraaiend object werkt als een magneet! Denk maar aan rijdende modeltreinen, daar moet je even naar kijken! Kinderen trekken hun ouders mee, dus focus op kinderen als dat je doelgroep is.

Welkom!
Zet je deur open! Laat zien dat je geopend bent en dat mensen welkom zijn. Geef een doorkijkje wat je binnen te bieden hebt. Werk met kleur, goede verlichting en muziek. Bij sommige winkels is het zo donker of stil dat je je afvraagt of ze wel open zijn. En heel belangrijk; als je open bent, ben je niet meer aan het stofzuigen of dozen aan het uitpakken. Dit geeft klanten het gevoel dat je er nog niet klaar voor bent om hen te ontvangen.

Maak contact
Het lijkt misschien een open deur, maar het wordt nog vaak vergeten. Begroet je gasten, maak oogcontact en een praatje. Laat producten zien die net binnen gekomen zijn, vertel iets over je winkel, waar je trots op bent. Als jij enthousiast bent, kom je niet over als een opdringerige verkoper maar als een enthousiaste ambassadeur. En dat werkt zeer aanstekelijk!

Zorg voor beleving
Hierbij noem ik graag het voorbeeld van de winkel House of Men van Rick Moorman in Amsterdam, volledig gericht op de man. Deze ondernemer heeft zich verdiept in hoe het menselijke brein werkt. Klanten zijn snel verveeld. Ze lopen ergens naar binnen en maken een rondje door de winkel. Hoe zorg je ervoor dat ze hun aandacht bij jouw producten houden? Bij House of Men is bewust een doodlopend ‘straatje’ in de winkel gecreëerd, waardoor mensen niet verder kunnen lopen. Hierdoor moet het brein van de klant zich als het ware even ‘resetten’ en zorg je ervoor dat ze weer alert zijn. Verder kan je met een aantal opvallende objecten in de winkel zorgen voor attentiewaarde. Denk aan kunst, een mooie zithoek of in het geval van House of Men een grote Harley Davidson motor, een boek over Mohammed Ali met witte handschoentjes erbij, een kooi met kleding erin. Dát onthoudt men, daar praten ze met anderen over. En het past helemaal binnen dit concept.

Natuurlijk is dit niet voor elke winkel weggelegd (gelukkig maar). Maar het loont wel de moeite om eens iets geks te doen, mensen te verrassen! Zorg ervoor dat je positief opvalt in de winkelstraat en dat je mensen naar binnen trekt.

Vind je dit lastig? Of wil je een keer brainstormen? Ik denk graag met je mee!
Neem gerust contact met mij op voor een adviesgesprek.

Gastvrije groet,
Judith