Op 22 maart ben ik op retailsafari geweest. Samen met een aantal vastgoed & retailkenners ging ik op bezoek bij 3 winkelcentra: Citymall Almere, het Gelderlandplein in Amsterdam en Stadshart in Amstelveen. Wat mij op valt is dat deze winkelcentra begrijpen dat gastvrijheid en gastheerschap een belangrijke rol spelen bij het winkelen. Het is dé manier om je te onderscheiden van anderen en van online retailers. Mensen winkelen online vanwege de snelheid en het gemak, ze hoeven er de deur niet voor uit. Maar als ze naar een fysiek winkelgebied gaan, willen ze iets beleven. In deze blog deel ik een paar goede voorbeelden van gastvrijheid in winkelgebieden.

Veiligheid en bereikbaarheid
Veiligheid is basisbehoefte nummer één! Als mensen zich niet veilig voelen, dan komen ze er niet graag. Weinig verlichting en veel leegstand in een winkelgebied geven een onaangenaam gevoel.
Voldoende en betaalbare parkeerplaatsen, bewaakte fietsenstallingen en voetgangersoversteekplaatsen zijn essentieel.
Winkelcentrum Kraailandhof in Hoogland is in 2017 uitgeroepen tot het meest veilige winkelcentrum van Nederland. Hier hebben ze zelfs afspraken gemaakt met leveranciers om vracht te laden en lossen onder schooltijd, om gevaarlijke verkeerssituaties te voorkomen. Dat vind ik een goed voorbeeld van nét dat stapje verder willen gaan voor gasten.

Schoon en aantrekkelijk

Naast veiligheid en bereikbaarheid is het ook belangrijk dat een winkelgebied er schoon en aantrekkelijk uitziet. Zijn er voldoende afvalbakken en toiletten? Worden pleinen en panden goed onderhouden? Is er aandacht voor groen, fleurige plantenbakken? Bij winkelcentrum Stadshart in Amstelveen willen ze ‘buiten naar binnen halen’. Zo ligt er door het hele winkelcentrum een groene loper uitgerold en staan er nu kruiwagens met vrolijke voorjaarsbloemen. Het Gelderlandplein in Amsterdam-Zuid maakt onderdeel uit van een kunstroute; er staan meerdere kunstobjecten in de passages. Ook dit draagt bij aan een prettige leefomgeving.

Unieke diensten
Zijn er wellicht extra diensten die je kan aanbieden? Waarmee je gasten kan verrassen en een comfortabel gevoel kan geven. In Stadshart Amstelveen gebruiken ze de slogan: ‘Unexpected Shopping’. Zo is er een receptie met hostess die klaar staat om vragen te beantwoorden. Ook is er een kinderwagen- en paraplu uitleen en is het mogelijk om een afspraak te maken met een personal shopper.

Saamhorigheid
Maar het allerbelangrijkste is toch wel het menselijke contact. Een gastvrij ontvangst, een aanspreekpunt, denk aan een gastheer of gastvrouw. Mensen hebben behoefte aan een ontmoetingsplek, waar ze graag met vrienden afspreken en nieuwe contacten leggen. Als winkelcentrum kan je dat heel mooi faciliteren door evenementen te organiseren. Zorg dat er iets te doen is! Speel in op de feestdagen en seizoenen. Organiseer leuke winacties. Bezoekers delen graag hun ervaringen op social media, dus haak daar op in!

Mijn belangrijkste tip voor het creëren van een gastvrij winkelgebied: ga als gemeente, ondernemers en vastgoedeigenaren samenwerken en houd altijd de behoeften van het winkelend publiek voor ogen. Dat is per plaats verschillend. Zoveel mensen, zoveel wensen!

Gastvrije groet,
Judith